Професійна спілка працівників хімічної та нафтохімічної галузей промисловості України
Новини | Спілкування | Контакти | Форум | Листи
Ми раді вітати Вас на нашому сайті!
Кадри, дисципліна і фінанси - є основою у формуванні
сили, єдності та авторитету профспілки,
які визначають її роль і місце у суспільстві

Микола Мицько

Наші новини Напрямки діяльності Структура і чисельність Контакт з нами

Загальні новини
Міжнародна робота
Охорона праці
Правовий захист
Соціально - економічний захист
Програма дій профспілки
на 2021-2025 рр.
Постанова сьомого
з’їзду Профспілки
Галузеві угоди
Архів документів
Центральна рада
З`їзд
Рада профспілки
Положення про контрольно-ревізійну комісію
Положення про Молодіжну раду
Постійні комісії
Структура і чисельність
Обласні організації
Наші підприємства
Телефони профспілки
Форум профспілки
Гостьова книга
Пишіть нам
 
Як прожити на прожитковий мінімум?
Наявні впродовж останніх років в Україні економічні негаразди зумовили зниження розміру заробітної плати, зростання заборгованості із її виплати, зростання утриманців за рахунок звільнених та безробітних і зниження рівня доходів населення та зростання частки бідних.

Специфічною ознакою ситуації в Україні стала бідність працюючого населення як наслідок низьких стандартів оплати праці.

На сьогодні ми маємо значний розрив між низькою ціною за працю та високою ціною на продукти, ліки та комунальні послуги.

Міністерство соціальної політики України відповідно до статті 5 Закону України «Про прожитковий мінімум» 19 травня цього року оприлюднило інформацію щодо фактичного розміру прожиткового мінімуму, який застосовується для спостереження за динамікою рівня життя в Україні. Відповідно до зазначеної інформації фактичний розмір прожиткового мінімуму у цінах квітня 2016 року у розрахунку на місяць на одну працездатну особу становив 2 560 грн (з урахуванням суми податку на доходи фізичних осіб – 2 897 грн).

При цьому, починаючи з 01.05.2016 прожитковий мінімум для працездатних осіб, який на сьогодні дорівнює розміру мінімальної заробітної плати згідно з Законом України «Про Державний бюджет на 2016 рік», становить лише 1450 грн.

В умовах галопуючої інфляції, стрімкого зростання вартості товарів та послуг, багатократного збільшення вартості житлово-комунальних послуг та енергоносіїв, розмір прожиткового мінімуму як і розмір мінімальної заробітної плати не дозволяють навіть одинокій працюючій особі прожити на ці гроші, тим більше забезпечити мінімальним набором для виживання ще одного непрацездатного члена сім’ї. Така ситуація призводить до критичної межі збідніння працівників та їх сімей і спричиняє соціальну напругу як в трудових колективах підприємств та регіонах їх розміщення, так в державі в цілому, водночас є також причиною демографічної кризи.
Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 16 березня 2016 р.
№ 161-р затверджено Стратегію подолання бідності. У Загальній частині цієї Стратегії констатується високий рівень бідності серед працюючих осіб.

Це є наслідком відсутності проведення економічних реформ, що дійсно спроможні вплинути на зростання вітчизняної економіки, створення робочих місць та підвищення заробітної плати.

До основних напрямів, завдань і шляхів реалізації Стратегії віднесено, зокрема: підвищення розміру мінімальної заробітної плати у результаті удосконалення механізму його визначення та гарантій забезпечення з урахуванням міжнародної практики і положень Конвенції Міжнародної організації праці № 131 про встановлення мінімальної заробітної плати з особливим урахуванням країн, що розвиваються; розроблення галузевих стандартів оплати праці; поетапного підвищення рівня оплати праці в галузях економіки.

Слід зазначити також, що Окружний адміністративний суд м. Києва
17 вересня 2015 року у справі №826/6362/15 виніс постанову, згідно з якою Кабінет Міністрів України зобов’язано провести експертизу наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг та переглянути їх вміст, а також встановити розмір прожиткового мінімуму в Україні на
2015 рік в порядку і на підставі положень Закону України «Про прожитковий мінімум».

Зазначене рішення суду набуло чинності, проте на теперішній час не виконано.

Враховуючи викладене, Центральна рада Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей України звернулася до Кабінету Міністрів України з вимогою негайної реалізації Стратегії подолання бідності у частині підвищення розміру мінімальної заробітної плати до рівня, який не менш як у 1,5 рази повинен перевищувати вартість мінімального набору непродовольчих товарів та мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості.
0 Коментарі Назад на головну
Розміщено 30 May 2016 - admin
Name:
E-mail: (optional)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


Залишити відгук:

 

Цікаві статті

Центральна рада
З`їзд
Рада профспілки
Обласні організації
Первинні організації
Наші підприємства
Коментарі спеціалістів

Загальні новини
Міжнародна робота
Охорона праці
Правовий захист
Соціальний захист
Економічний захист
Виконання галузевих угод
Корисні документи
Наша реклама

Всі права захищено © Професійна спілка працівників хімічної та нафтохімічної галузей промисловості України, 2008-2022