Професійна спілка працівників хімічної та нафтохімічної галузей промисловості України
Новини | Спілкування | Контакти | Форум | Листи
Ми раді вітати Вас на нашому сайті!
Кадри, дисципліна і фінанси - є основою у формуванні
сили, єдності та авторитету профспілки,
які визначають її роль і місце у суспільстві

Микола Мицько

Наші новини Напрямки діяльності Структура і чисельність Контакт з нами

Загальні новини
Міжнародна робота
Охорона праці
Правовий захист
Соціально - економічний захист
Програма дій профспілки
на 2021-2025 рр.
Постанова сьомого
з’їзду Профспілки
Галузеві угоди
Архів документів
Центральна рада
З`їзд
Рада профспілки
Положення про контрольно-ревізійну комісію
Положення про Молодіжну раду
Постійні комісії
Структура і чисельність
Обласні організації
Наші підприємства
Телефони профспілки
Форум профспілки
Гостьова книга
Пишіть нам
 
Відновити діяльність нафтопереробних підприємств в Україні можливо?!
Міністерство енергетики та вугільної промисловості України, презентувавши 12 травня п.р. пропозиції до Плану дій, запропонованих Урядом на 2016 рік, навіть не включило це питання до проекту Пріоритетних завдань Міненерговугілля на 2016 рік і не винесло на обговорення.

Варто зазначити, що в Україні протягом 1965-1985 років було створено один із найпотужніших в Європі виробничий і науковий потенціал нафтопереробної промисловості, який повністю забезпечував потреби України в нафтопродуктах. При цілковитій безконтрольності та безвідповідальності Урядів у попередні роки, нафтопереробний комплекс доведено до критичного стану, що характеризується зношеністю основних фондів, низькою глибиною переробки нафти, незацікавленістю власників підприємств у модернізації виробництва, відсутністю поставок нафти заводам.

На сьогодні в Україні нафту переробляє в незначних обсягах лише Кременчуцький НПЗ. Наслідком цього є недопустимо високий рівень імпорту на внутрішньому ринку нафтопродуктів (більше 80%), втрата надходжень до бюджету держави, значне скорочення персоналу та втрата кваліфікованих кадрів, заборгованість із виплати заробітної плати.
Стан галузі є критичним. При потужності вітчизняних нафтопереробних підприємств переробки 60 млн. тонн нафти в рік, в нинішньому робочому стані – майже 40 млн. тонн, фактична переробка нафти в Україні у 2015 році становила менше 3 млн. тонн.

Впродовж останніх років зупинено роботу навіть технічно переоснащених заводів ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» та ПрАТ «ЛИНІК», які можуть забезпечити випуск нафтопродуктів, що відповідають європейським стандартам якості.

Така ситуація супроводжується значним скороченням персоналу та втратою кваліфікованих кадрів. Так, внаслідок припинення активної господарської діяльності ПАТ «Одеський НПЗ» працівники цього підприємства не отримують заробітну плату з серпня 2014 року. На сьогодні загальна сума заборгованості з виплати заробітної плати на підприємстві становить 45,2 млн. грн.

І хоча неправосудним рішенням Приморського районного суду
м. Одеси надано дозвіл на передачу всього нерухомого майна та земельної ділянки Одеського нафтопереробного заводу, на яке в квітні 2014 року Печерським райсудом Києва накладено арешт, на відповідальне зберігання державі в особі ДП «Укртранснафтопродукт», що перебуває у безпосередньому управлінні Міненерговугілля, проте, до теперішнього часу нафтопереробний завод не відновив свою діяльність. У зв’язку з тривалим вимушеним простоєм нафтопереробного заводу, що зумовило його неплатоспроможність та банкротство, вже дві третини висококваліфікованих його працівників змушені були звільнитися у пошуках іншого джерела постійного доходу, що є непоправною втратою для підприємства при перспективі відновлення його роботи.

Через зупинення НПЗ значні кошти недоотримують державний і місцеві бюджети. І це в той час, коли вітчизняна переробка 1 млн. нафти могла би поповнити бюджет країни на 250 млн. грн.

У ситуації, коли держава перебуває в економічній та фінансовій скруті, фактично в умовах ведення війни, на теперішній час конче необхідно розробити та запровадити такі механізми, які б сприяли стабільній і ефективній роботі нафтопереробних підприємств. Питання наявності в Україні самодостатньої нафтопереробної промисловості в умовах військових дій в східних регіонах є невід’ємною складовою національної безпеки.

Враховуючи викладене, Центральна рада Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України звернулася до Кабінету Міністрів України з вимогою включити до пріоритетних завдань Уряду і Міненерговугілля як центрального органу виконавчої влади, що здійснює державну політику у паливно-енергетичному комплексі, питання відновлення нафтопереробного виробництва в Україні.

У своєму зверненні Центральна Рада Профспілки наголосила, що з метою реалізації цього завдання необхідно невідкладно, за участі зацікавлених органів державної влади, власників та керівників нафтопереробних заводів, науковців, експертів, фахівців та Профспілки, розробити проект та затвердити Державну програму відновлення нафтопереробного виробництва, у якій передбачити комплекс заходів щодо стимулювання, модернізації та розвитку нафтопереробної промисловості. Для реалізації такої Державної програми слід здолати корупційний бар’єр, який, нажаль, є могутньою перепоною для запуску в роботу нафтопереробних заводів, і лобіювати інтереси вітчизняного товаровиробника, а не торгових груп, які займаються імпортом нафтопродуктів в Україну, отримуючи надприбутки.
0 Коментарі Назад на головну
Розміщено 30 May 2016 - admin
Name:
E-mail: (optional)
Smile: smile wink wassat tongue laughing sad angry crying 

| Forget Me
Content Management Powered by CuteNews


Залишити відгук:

 

Цікаві статті

Центральна рада
З`їзд
Рада профспілки
Обласні організації
Первинні організації
Наші підприємства
Коментарі спеціалістів

Загальні новини
Міжнародна робота
Охорона праці
Правовий захист
Соціальний захист
Економічний захист
Виконання галузевих угод
Корисні документи
Наша реклама

Всі права захищено © Професійна спілка працівників хімічної та нафтохімічної галузей промисловості України, 2008-2022